Kategorier
Kontorsliv

Så hittar du rätt kaffemaskin till kontoret

Man står vid kaffemaskin
Som chef eller företagsledare finns det en grundläggande kunskap när gäller personalvård som inte får nonchaleras: strula inte med kaffet. Fikastunden är helig för svensken och den chef som snålar in på det svarta guldet kommer garanterat att få det hett om öronen. Har man ordning på fikat så är man en bra bit på väg mot god stämning och en bra arbetsmiljö.

Men kaffet kan leda till konflikter också. Vill man slippa bråk om vem som ska brygga kaffet och ”din mamma jobbar inte här”-lappar vid en diskho full av kaffekoppar så är en kaffeautomat en bra lösning.

Men hur ska man tänka när man skaffar en kaffemaskin till kontoret? Här bjuder kontorslandet.se på några fikanyttiga tips som kan vara till hjälp.

Vem ska dricka kaffet?

Först och främst gäller det att komma fram till vem som ska dricka kaffet från automaten. Är det enbart till för att tillfredsställa personalens fikabehov eller ska även kunder och andra besökare dricka det? Ska även kunderna smaka på företagets java så kan det vara värt att satta på en dyrare maskin med större variabler. Vet du att dina anställda är traditionella och klarar sig utan frappuccino och macchiato så går det lika bra med en enklare maskin.

Nästa fråga är hur många personer som kommer att nyttja kaffeautomaten. Olika maskiner har olika kapacitet och det är stor skillnad på hur snabbt kaffet kan bryggas och hur stort antal koppar den klarar av. Gör en enklar enkät på företaget för att ta redan på hur många som dricker kaffe och hur mycket som kan tänkas gå åt på en vecka. Att betala för en maskin med överkapacitet är onödigt – och inte minst dyrt. Kaffe är viktigt på kontoret, men inte så viktigt att man riskerar att överskrida budgeten.

Vilket kaffe vill personalen ha?

När du har någorlunda koll på mängden så är det dags att höra efter vad det finns för smakpreferenser. Räcker det med vanligt bryggkaffe eller ha du en mer krävande personal som önskar espresso, cappuccino eller varm choklad. Passar det bäst med hela bönor, förmalet kaffe eller rent av snabbkaffe? Oavsett vilket så kan det vara bra att veta vad din personal uppskattar att dricka till gofikat.

Nästa fråga är var er kaffemaskin ska stå. Centralt så att den blir en naturlig samlingsplats eller kanske i ett lugnare hörn? Handlar det om en stor maskin med stor kapacitet så måste den kanske stå på golvet, vilket kan kräva ett visst utrymme. En espressomaskin med dess karaktäristiska skrapande ljud måste kanske placeras lite mer avskild. Designen är också en fråga som kan vara värd att överväga, kommer kunderna att se maskinen kanske det kan vara värt att satsa lite extra på en elegantare maskin.

Hyra eller köpa – det är frågan

När du har bestämt dig gällande dessa olika aspekter gällande kaffeautomaten så är frågan om det är bäst att hyra eller köpa. Ett hyr- eller leasingavtal har en stor fördel – du behöver inte själv ta hand om servicen. I de flesta hyravtal ingår även påfyllning av förbrukningsvaror. Ska du ha automaten en längre tid så är det dock bäst att köpa – över en längre tid kommer hyran i de allra flesta fall överstiga kostnaden för ett köp.

När du har analyserat alla dina behov så hittar du säkert en automat till lämpligt pris som passar just ditt kontor, Priset på en kaffeautomat kan variera mellan ett par tusen för en enklare modell till över 20 000 kronor för en mer avancerad pjäs. Kolla även upp maskinens driftskostnad, där ingår service, påfyllning och elkostnad. En elsnål automat är bra både för miljön och företagets ekonomi.