Kategorier
Okategoriserade

5 inredningstips för bästa välmående på kontoret

Jobbar man på kontor tillägnas det utan tvekan en stor del av sin tid där på plats. Därför blir den dagliga arbetsmiljön oerhört viktig för att man ska må bra och skapa trivsel. Visst är det trevligt och härligt att man gör saker tillsammans på jobbet såsom till exempel kick-off och AW på puben, men det är ändå på jobbet vi spenderar den mesta tiden tillsammans med medarbetarna och på så sätt blir det därför viktigt att kontoret bidrar med välmående, inspiration och kreativitet.

  1. Färg & inredningsdetaljer

Att sitta inne i ett instängt kontor, målat i grått och kanske dålig belysning är något som man bör undvika. Färg och detaljer i inredningen kan göra väldigt mycket för helhetsintrycket av kontoret. Färg har stor inverkan på vårt mående, det behöver självklart inte betyda att man i första ögonblicket ska måla om hela kontoret. Det räcker nämligen oftast med inredningsdetaljer, kontorsmöbler och textilier i färg för att pigga upp tillvaron. Det sägs att färger har olika inverkan på produktivitet, kreativitet och välmående. Därför kan det vara bra att fundera ut vilka färger man vill inreda kontoret med.

  1. Växter

Kontoret blir mer tilltalande och levande med växter. Tåliga växter som inte kräver så mycket engagemang  rekommenderas. Man ska inte glömma att växter också renar luften från kemikalier, dålig lukt samt ger tillbaka syre och skapar en bra luftfuktighet i rummen. Dessa växter är välskötta och renar också luften; Fredskalla, Gerbera, Benjaminfikus, Ampellilja, krysantemum, Ädelbanan och Banddracena.

  1. Textilier

Lyft stämningen i rummen med olika slag av textilier, det är även bra för att minska buller runtomkring. Till exempel färgglada gardiner, soffmöbler, mattor, filtar och kuddar. Tänk även på att ljuset ger energi. Man blir piggare, presterar bättre och mår bättre av naturligt ljus. Så stäng inte in fönstren med igendragna gardiner eller persienner utan försök få in bra med ljusinsläpp från fönstren. Det är även stor skillnad på vilken typ av lampor och lysrör man har på kontoret. Billiga eller dåliga ljuskällor kan skapa flimmer, vilket i sin tur kan skapa stress i kontoret. Därmed finns det alltså stora vinster i att kolla över ljuset, dels bättre arbetsmiljö som i sin tur ger friskare personal och ökad produktivitet.

  1. Ergonomi

Det råder ingen tvekan om att de flesta i dagens samhälle är både fysiskt och mentalt stressade. Alla sorters arbeten sliter mer eller mindre på kroppen och arbetar man större delen av sina dagar sittande vid en dator resulterar det ofta i stela och ömma leder. De fysiska påfrestningarna kan minskas med hjälp av ergonomiskt bra inredning. Det blir därför viktigt att inreda kontoret med ergonomiska principer som också är en bra ekonomisk investering i längden. Till exempel att köpa in bord och stolar som är justerbara är A och O för ett bekvämt ergonomiskt arbete på kontoret. Då kan medarbetarna variera om de vill sitta eller stå  medan de jobbar. Detta minskar risken för stela leder och generellt sätt så gör det också stor skillnad på allmänhälsan.

  1. Datorer

Personer som jobbar på kontor jobbar mycket vid datorn och ur ett ergonomiskt perspektiv bör alla ha tillgång till en stationär dator, då de bärbara datorerna under en längre tids bruk kan leda till besvär på grund av för små skärmar där det också är svårt att ställa in höjd och flytta tangentbordet. Likaså en skrivare som förenklar dokument- och utskriftshanteringen på företaget. I dagens samhälle är vi allt mer mobila och kanske inte heller alltid på plats på huvudkontoret utan kanske ute på möte eller liknande. Om man då behöver skriva ut något från datorn kan man med en bra skrivare göra det. Med skrivaren i molnet kan man skriva ut var man än befinner sig, allt som behövs är en internetuppkoppling!