Kategorier
Kontorsinredning

Kristallkronor ger rätta stilen till kontoret

En trend inom kontorsinredning som som spås bli stor de närmaste åren är det grandiosa uttrycket, det gammaldags storslagna. Vi är trötta på minimalistiska, öppna kontorslandskap där man knappt vågar flytta på en häftapparat utan att feng shuin rubbas. Nej, in med stora tunga ekmöbler, växter som sträcker sig upp till taket, uppstoppade djur, persiska mattor. Våga blanda och ge och släpp in lite vansinne i kontorsmiljön. Det kommer garanterat att stimulera kreativiteten och arbetslusten hos dina medarbetare.

Prismor som sprider ljus

Kristallkronor står det i rubriken, och en kristallkrona (eller varför inte flera) kan verkligen ge en dramatisk och monumental stämning åt ett konferensrum, en matsal eller ett chefskontor. Kristallkronor sprider ett stämningsfullt ljus, uppbrutet i tusentals små strålar av de mångfasetterade glasprismorna, som glittrar som stjärnor ovanför medarbetarnas huvuden. Det är lätt att hitta en rytm i en miljö man upplever som behaglig; i en kristallkronas sken blir tankarna tydligare, mål och mening finner varandra och arbetsglädjen spirar.

Hitta stämningen

För att få inspiration kan man besöka platser som bär spår av denna gammaldags inredningsstil, som till exempel Stockholms Stadsbibliotek, Hallwylska museet eller Café Ritorno. Man kan också med fördel titta på gamla filmer, eller filmer som utspelar sig i äldre tider. Hos antikhandlare och på loppisar gör man annorlunda fynd som sätter den udda prägel på kontorsmiljön som man vill åt.

Satsa på en riktig antikvitet

Kristallkronor är lätta att få tag på, både nya och begagnade. För de riktigt stora, vågade pjäserna kan det vara bäst att söka hos en auktionsförrättare eller bättre antikhandlare. Nytillverkade kristallkronor har tyvärr ett lite för tillrättalagt drag över sig, och ger inte den rätta exotiska känslan som ger kontoret magi.

Gå din egen väg som företagare

Våga trampa upp nya stigar vid sidan av mittfåran. Om du tröttnat på sterila kontorsmiljöer och längtar efter något nytt ska du inte vara rädd för att uttrycka ditt företags särart i kontorsmiljön. Att förvandla kontoret till en annorlunda miljö där medarbetarna känner sig hemma och trivs kan vara det bästa du gjort som företagare. Men se till att få medarbetarna på tåget från början. Bjud in till diskussioner kring kontorsmiljön och förklara hur du tänkt och vad du vill åstadkomma. Brainstorma med arbetsgruppen och skriv ner alla förslag som strömmar in. Tillsammans sätter ni upp ramarna för er nya kontorsmiljö, eller så bestämmer ni att det inte ska finnas några ramar. Alla bidrar med sina egna inredningsdetaljer, helt utifrån eget tycke och smak.

Demokratisk design

Att låta medarbetarna ta med sig favoritobjekt hemifrån och bidra till den allmänna miljön kan låta som en galen idé, men det kan också skapa oväntade positiva effekter. En personligare och mer hemtam stämning, till att börja med. Samtidigt bildar många små, till synes disparata objekt, den där småkaosiga känslan av mångfald och galenskap som kan vara så stimulerande för arbetsmiljön. Över allt detta överflöd tronar så den magnifika kristallkronan med sina tusentals prismor, och ger en lysande framtid åt ditt företag.