Kategorier
Kontorsstädning

Högkonjunktur för Sverige

Lyssnar man på olika politiker som talar om Sverige skulle man kunna tro att det är helt olika länder som de beskriver. Den ena på högerkanten; låt oss säga ett parti som vill minska invandringen och tycker att pengarna som egentligen borde gå till pensionärerna går till invandrare som kommer hit och suger musten ur den svenska välfärden, och den andra på vänsterkanten som beskriver Sverige som ett land som just nu har högkonjunktur.

Det ena partiet talar om Sverige i förfall

Det ena partiet beskriver Sverige som ett land i misär. Det är närmast krig i landet. Allt är förfallet;  i skolorna bär eleverna vapen och ingen går säker. På ålderdomshemmen sitter de gamla och ingen tar hand om dem. Över Sveriges gränser invaderar muslimer och de från Afrika.

…medan det ena partiet talar om ett välmående Sverige

Det andra partiet talar om att Sverige upplever högkonjunktur just nu. Partiet beskriver en nära på rekordlåg arbetslöshet på dryga 6 procent. Ekonomin går som tåget, med hög export. Här har vi råd att låta barnen få äta gratis i skolorna. Alla skolor betalas av staten – ja, så är det även friskolorna lever på exakt samma pengar som kommer från staten. Barnen har gratis färdmedel under hela läsåret och sommaren. Sjukvården är gratis, liksom barnens läkemedel. Alla kvinnor får gratis mödravård, både före och efter en förlossning. Och så vidare. Den här listan kan göras lång. Poängen är den att Sverige är ett land, som skiljer sig åt, utifrån vilken vinkel man väljer att se på landet och samhället.

Båda har faktiskt rätt

Sanningen är att dessa två partier har rätt, utifrån deras synvinkel. Gapet mellan de riktigt rika och de riktigt fattiga har blivit mycket stor på kort tid. Det finns de människorna som tigger på gatorna i Sverige, de som är hemlösa, arbetslösa och som inte har pengar till dagens mål mat. Vi har de riktigt rika som har miljontals miljoner på banken och klassklyftorna är större än någonsin.

De rika har möjlighet till tjänster i hemmet

En bransch som det går oväntat bra för är de tjänster som man brukar kalla Rut-tjänster. Rut, är en akronym som står för renhållning, underhåll och tvätt och denna bransch har verkligen vuxit. Förra året gjordes det Rut-avdrag för en miljard kronor – 1 miljard, bara under 1 år. Detta har politikerna valt för att människor ska kunna ha råd att anlita städtjänster i sina hem. Då kommer det städfirmor och utför olika slags städning; flyttstädning, kontorsstädning och hemstädning. I och med i år kan de även flytta åt folk, utföra trädgårdsarbete och mycket annat.

Många utför kontorsstädning som en sysselsättning

Många av dessa städfirmor ser till att utföra olika städtjänster och blir ofta mycket duktiga på allt inom städning. Även om företagen inte behöver ett Rut-avdrag för att kunna anlita dessa städtjänster, är det bra för städfirmorna att få städtjänster inom olika utföranden och kunna vila på flera ben i sin verksamhet. Och för kontoren och de företag som anlitar städtjänsten för sin kontorsstädning är det bra att kunna anlita städning som en utgift i sin verksamhet och slipper på det sättet anställa städare och behöver då inte betala arbetsgivaravgifter och löner.