Kategorier
Kontorsinredning

Trägolv på kontoret – en dålig idé?

Det finns en slags dubbelnatur då det kommer till att inreda på ett kontor. Dels så måste man tänka på de anställda och det ska naturligtvis sättas i första rummet. Ergonomiska lösningar, tillräckligt stort utrymme, god ventilation och tillräckligt bra ljus samt en lägre ljudvolym. Detta ska ställas mot kunder och hur dessa kan uppleva kontoret vid kundbesök. Där vill man ge ett gott intryck som se till att kunderna tänker att man är ett företag som man gärna vill gå vidare med.

Dessa två behöver inte – som många tror – ligga i konflikt med varandra. Det går att skapa en läcker kontorsmiljö utan att de anställda behöver göra avkall genom en sämre arbetsmiljö. och: det går att skapa e sådan utan att det kostar för mycket pengar också.

Trägolv fungerar – men välj rätt träslag

Vi ska här fokusera på en del av det totala intrycket som spelar en väldigt stor roll. Detta i form av golvet. Vilket typ av golv har ni på ert kontor? Ganska troligt är att ni har ett golv som är lättskött och enkelt att städa – men att det inte är speciellt vackert för ögat. Vi skulle därför vilja slå ett slag för trägolvet. Ett trägolv ger det där lilla extra och det behöver heller inte vara så svårt att sköta om.

Vi ska först dock säga att val av trä blir avgörande – både för livslängd och skötsel. Ni bör välja ett trägolv som är hårdare; ek är ett bra träslag som – med rätt ytbehandling – kan passa väldigt bra i ett kontorslandskap. Furu däremot – som är mjukare – bör undvikas då det är känsligare för allehanda stötar och för väta.

Ett annat viktigt tillägg är att det inte behöver läggas in trägolv överallt. I hallen kan man med fördel lägga in klinkers som är ett tåligare material och som klarar väta på ett väldigt bra sätt – dessutom är det lättstädat. Och: varför inte införa ett kontor där man tar av sig skorna och använder inneskor istället? Det sparar definitivt på onödigt slitage.

Golvslipning för längre hållbarhet

Skötseln blir en viktig del i att ha ett trägolv i ett kontorslandskap. Dels så bör man se till att alla stolar, bord och möbler har möbeltassar. Dels så får man vara beredd på att en golvslipning bör genomföras med lite högre tidsintervaller än om trägolvet i fråga skulle ligga i ett privathem. En golvslipning är nödvändig; ligger ert kontor i Stockholm så har ni ett väldigt bra urval av tillgängliga företag som erbjuder en golvslipning till väldigt bra priser. Tänk dock på att välja rätt – det är viktigare med en korrekt utförd golvslipning än en billig sådan.

Viktig gällande en golvslipning är att den är dammfri. I en så pass känslig lokal som på ett kontor – med datorer, med skrivare och med annan känslig utrustning – så bör en golvslipning ske med moderna slipmaskiner som samlar ihop dammet direkt. Det är också en sak att hålla utkik efter då ni ska välja företag för er golvslipning i Stockholm: moderna maskiner är ett måste.

Ytbehandling efter golvslipning

Tänk även på att välja rätt ytbehandling. Olja kan ni välja bort nästan per omgående då den skänker mer skönhet än vad den ger skydd. Vi skulle välja mellan lack och hårdvax. Lack är det vanliga – en ytbehandling med bra skyddande egenskaper som dessutom ger en härlig lyster.

Hårdvax fungerar på ungefär samma sätt, men där kan du även välja att förändra genom exempelvis pigmentering och addera färg till ert trägolv. Något som verkligen kan skapa en inbjudande plats – både för kunder och för anställda.

Mer info om golvslipning.