Kategorier
Okategoriserade

Är du i stort behov av kontorsstädning i Jönköping?

Ska man få en personal som trivs på jobbet – och trivs personalen på jobbet stannar de kvar – då bör man ge de rätta förutsättningarna för detta. Det brukar vara en kombination av olika faktorer som gör att personalen trivs på jobbet.

För det första; alla jobb, hur roliga de än är, blir tråkiga någon gång. Det kan man inte göra så mycket med. Det man kan göra har att göra med den fysiska miljön att göra. Här tar vi upp de viktigaste som man som verksamhetsledare och chef kan åtgärda.

Fysiska miljön

  • Rent och städat. För det första måste det ju vara rent och städat på arbetsplatsen. Har man ett kontor i Jönköping är det kontorsstädning i Jönköping då som är det viktigaste. Här är det ju lite för mycket begärt att ha personalen att städa själva. Det måste man ha en städfirma som kommer och gör det antingen varje dag, varannan eller var tredje dag. Är man riktigt många så bör en städfirma komma varje dag. Det blir snabbt grisigt i kök och badrum med många medarbetare.
  • Ergonomiska verktyg. Har man personal som sitter mycket stilla, som till exempel arbetar med ekonomi, administration, grafik eller något annat stillasittande arbete, bör personalen har sänkbara skrivbord så att de ska stå upp och jobba allt emellanåt.
  • Ljus, ljud luft. Detta är en samling som har med ljus och belysning, värme från radiatorer och ventilerna att göra. Varje arbetsplats bör vara så upplyst att det är tillräckligt med ljus på arbetsplatsen. Det ska heller inte vara varken för kallt eller för varmt så att personalen kan fokusera på sin arbetsuppgift och slipper svettas eller frysa på jobbet.

Social miljö

Det är ju inte bara den fysiska miljön som är viktig. Vi är ju en helhet och ska personalen trivas är det viktigt att de har en bra social miljö; fri från mobbning, konflikter och påhopp.

  • MBL – att få vara med och bestämma i sitt arbete. Enligt lagen om medbästammande ska personalen alltid få vara med och bestämma över sitt arbete och vilka de egna arbetsuppgifterna är. Ska personalen trivas är det mycket viktigt att de känner att de kan påverka sin vardag. Om personalen känner att det är hopplöst och blir frustrerad över att inte kunna påverka sitt arbete, blir de frustrerade och vill söka sig vidare till andra arbetsuppgifter.
  • Acceptans att vara sig själv. Detta är mycket viktigt för alla arbetsplatser; att personalen blir accepterade för dem de är. Det gäller då att ha högt i tak och kunna få vara lesbisk, homosexuell, Queer, eller vad man nu än är. Så länge den egna läggningen inte påverkar någon annan på något sätt, så bör alla accepteras för vilka de är.
  • Tydliga ramar och organisation. En personalgrupp behöver tydliga ramar för sitt arbete; till exempel att veta vilka de egna cheferna är, och vilka roller de har. Att veta vem som bestämmer över vad är viktigt. Ingen mår bra av lösa organisationer som inte har någon struktur alls. Så ett företag som har tydlig struktur, ordning och reda, och att alla vet vilka de andra är och vilka roller som var och en har, är mycket viktigt på en arbetsplats.