Kategorier
Kontorsliv

Därför bör du skaffa dig en redovisningskonsult

Bokföring… de flesta företagare ryser bara de hör ordet. Visst är det kul att driva eget, men just biten med redovisning, momsdeklarationer, arbetsgivaravgifter och löpande bokföring suger musten ur de mest inspirerade företagare.

Om du vill få fler timmar över till något roligare och dessutom ta ditt företagande till nästa nivå så bör du överväga att skaffa dig en redovisningskonsult att bolla idéer och tankar med och kanske till och med helt lämna över bokföringen till denna. Här kommer några starka argument till varför du bör ha en bra redovisningsfirma att vända dig till, oavsett om det handlar om enstaka tillfällen eller för att löpande sköta din redovisning.

Snabba svar på kniviga bokföringsfrågor

En redovisningskonsult kan snabbt ge dig svar om du stöter på något knepigt bokföringsproblem. De flesta har hyfsad koll på hur de ska bokföra sina vanligaste transaktioner, men helt plötsligt dyker det upp något undantag som det inte går att hitta svar på i bokföringssystemets självhjälp och man bör se upp med de diskussioner som förs på forum på nätet. Blir det fel är det nämligen alltid du som företagare som är ansvarig för hur du har valt att bokföra en viss post.

Det bästa du kan göra är att höra av dig till en redovisningskonsult som kan ge dig ett kvalificerat svar. Om du vet med dig att de kan uppstå frågor oftare kan det vara en god idé att teckna ett fast avtal. Annars brukar det gå bra att betala per timme då och då när det behövs.

Full koll på alla avdrag

En redovisningskonsult har full koll på vilka avdrag du får göra, vilket kan hjälpa dig att spara in tusenlappar varje år. Som lekman är det svårt att hålla sig uppdaterad kring ändringar som görs av Skatteverket och andra myndigheter. Låt någon annan hålla koll på det åt dig istället så behöver du inte vara orolig för att något har ändrats.

En duktig redovisningskonsult kan hjälpa dig med planeringen av hur du bör planera olika avdrag, betala in skatt i förskott och göra avräkningar för inventarier med mera så att du har ett stadigt kapital på kontot under hela året. Någon som kan hjälpa dig att planera och skapa prognoser för dina inkomster och utgifter är särskilt värdefullt om du verkar i en bransch där omsättningen varierar under olika tider på året.

Lägg din egen tid på det du är bäst på

Som företagare är det viktigt att du lägger din egen tid på det som du är bäst på, nämligen att driva ditt företag.

En kort överslagsräkning kommer även att visa att det lönar sig att leja ut redovisning och bokföring till någon annan istället för att göra detta själv. Du som inte är van sitter säkerligen ett flertal timmar varje månad med din bokföring där det för en erfaren redovisningskonsult bara tar någon enstaka timme att göra hela jobbet, inklusive rapportering till myndigheter.

Om du räknar på vad din egen tid är värd kan du alltså snabbt se att det lönar sig att betala ett riktigt proffs istället för att sitta och traggla på egen hand. Dessutom kan du känna dig trygg i att hela bokföringen blir korrekt.