Kategorier
Okategoriserade

Installera solskyddsglas på kontoret

Nu när sommaren kommit igen blir många stockholmare som jobbar på kontor påminda om nackdelarna med stans alla kontorsbyggnader med stora glaspartier. Visst är det snyggt med stora fönster, och det ser häftigt ut utifrån. Och visst har man bra utsikt från fönstren. Eller, man kunde haft bra utsikt, om det inte var för att man ständigt var tvungen att ha gardinerna fördragna och markiserna nedfällda. Varför? Jo, för att det blir så olidligt varmt på kontoret när solen ligger på.

I Stockholm går många kontorsanställda omkring och lider på sina arbetsplatser, på grund av att de jobbar på kontor med stora glaspartier som släpper in alldeles för mycket värme. Ända sedan 60-
talet har man byggt sådana här fasader i Stockholm på offentliga byggnader och på kontorshus. Det finns många snygga kontorshus, och många fula också. Problemet är inte hur husen ser ut, utan att de är jobbiga att vistas i, framför allt under sommarhalvåret. Lyckligtvis kan man i samband med en fönsterrenovering passa på att byta ut fönsterrutorna mor solskyddsglas.

Sänkta energikostnader, bättre arbetsmiljö

Solskyddsglas är en typ av glas som släpper igenom lika mycket dagsljus som vanliga fönster, men som stänger ute mer än två tredjedelar av värmen från solen. Genom att byta till solskyddsglas kan arbetsmiljön på ett kontor förbättras avsevärt. Man får det lika ljust som förut, men värmen stannar kvar på utsidan och inomhusmiljön blir behaglig. Dessutom behöver man inte täcka för utsikten med persienner, gardiner eller markiser, utan de anställda kan njuta av utsikten när de jobbar.

Ska inte förväxlas med energiglas

Solskyddsglas ska inte förväxlas med energiglas, som är en annan typ av modernt glas. Faktum är att energiglas fungerar tvärtom mot solskyddsglas, eftersom dess funktion är att släppa in värmen men inte släppa ut den igen. Det är bra på villor och hus där man vill hålla nere uppvärmningskostnaderna på vintern genom att behålla så mycket solvärme som möjligt.

Solskyddsglas fungerar alltså tvärtom, och passar bäst på offentliga byggnader som sjukhus och kontor. Att stänga ute värmen från stora lokaler är energieffektivt, eftersom det faktiskt är fyra gånger dyrare att kyla ner en lokal än att värma upp den.

Byt till solskyddsglas vid fönsterrenovering

I Stockholm finns många firmor som erbjuder fönsterrenovering. Är fönstren eller glaspartierna på ditt kontor slitna kan det vara bra att renovera de, och i samband med det även byta ut rutorna mot solskyddsglas. Att renovera och sätta in solskyddsglas är betydligt billigare än att byta ut hela fönstren. Det går nästan alltid att renovera fönstren istället för att byta ut dem. Det enda man byter ut är det viktigaste: rutorna.

Med solskyddsglas får man ett betydligt behagligare inomhusklimat på kontoret, och de anställda kan börja njuta av sitt kontor och sin fina utsikt, samtidigt som de har lättare att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter.

Lästips: Laga sprickor i fönsterglas