Kategorier
Kontorsstädning

Gör kontoret lite trevligare

Att miljön man arbetar i är trevlig är givetvis en förutsättning för att medarbetarna ska trivas. Hur man kan göra arbetsmiljön på kontoret så trevlig som möjligt beror lite på vad det är för arbetsplats. Dock finns det ju åtgärder man kan vidta som passar de allra flesta kontor.

Viktiga saker att tänka på är till exempel städningen (fönsterputs, städning av toaletter t.ex.), ljudnivån och nöjen för arbetarna. Gällande det sista råder det ofta delade meningar. Hos moderna företag brukar man ofta dock kunna se att det finns ett pingisbord eller liknande på kontoret. Vissa menar att det här kan sänka produktiviteten – andra menar att den höjs. De andra två sakerna håller nog de flesta med om.

Inred ljudsmart

I lite större kontorslokaler, med fler medarbetare och folk som springer runt, kan det ofta bli problem med ljudnivåerna. Höga ljudnivåer kan i längden leda till påfrestningar för medarbetarna. Man kan lätt få huvudvärk och kanske till och med känna en högre nivå av stress än vad man skulle göra om det var tyst på kontoret.

 

Problemen med ljudnivåer kan lindras på flera olika sätt. Ett sätt är att tänka på inredningen. Till exempel kan man se till att filtpaneler och andra typer av textilier sitter på passande ställen i kontoret. Tänk på att alla hårda material får ljudet att studsa, vilket spär på ljudnivåerna, och att mjukare material istället fångar upp och absorberar ljuden.

Snåla inte med fönsterputs

Regelbunden fönsterputs till kontoret är ett bra sätt att göra lokalerna trevliga att vistas i. Det här är kanske särskilt viktigt i just moderna kontor, som tenderar att ha större fönsterpartier än vanliga bostäder.  Med fönsterputs till kontoret blir lokalens fönster rena, vilket släpper in ljus och på så sätt gör kontoret till en trevligare plats att vistas på för personalen.

 

Om det dessutom är just stora fönsterpartier i lokalerna, gör det dessutom att hela kontoret nästan kan kännas lite smutsigt, om fönstren är smutsiga. Givetvis bör man inte bara ha fönsterputs till kontoret – annan städning är också viktig. Lokalerna bör kännas fräscha i sin helhet.

Nöjen för personalen

När du har inrett ljudsmartare och skaffat mer regelbunden fönsterputs till kontoret, kan det vara en idé att köpa in något kul för personalen. Det här kan till exempel vara ett pingisbord eller något annat kul som personalen kan samlas kring och göra tillsammans. Populärt bland vissa moderna företag är att ha ett loungerum där det kan finnas tillgång till saker som tv-spel, sköna soffor och kanske just ett pingisbord.