Kategorier
Kontorsinredning Kontorslokaler

Säkert på kontoret

Inbrott på kontoret

Ditt kontor är säkerligen fullt av värdefulla föremål, datorer, projektor, konferenstelefon, papper som inte får hamna i fel händer. Kort sagt, på kontoret är det viktigt med god säkerhet för att du inte en morgon ska komma till jobbet och märka att det har varit inbrott.

Så vad kan du göra för att skapa en högre säkerhet på ditt kontor? Beroende på om du hyr eller om du äger din egen kontorsfastighet så ligger ansvaret lite olika.

Hyr du ditt kontor ligger givetvis en stor del av ansvaret på din hyresvärd. Hyresvärden ska se till att det finns säkra dörrar, fönster och lås. Dock så är det inte säkert att du känner att detta räcker.

Har du till exempel dokument som du vill skydda extra rekommenderas att du investerar i ett kassaskåp eller åtminstone tyngre, låsta dokumentskåp. I ett kassaskåp kan du även låsa in hårddiskar eller bärbara datorer vid behov.

För dig som äger din egen kontorsfastighet

Äger du ditt eget kontor är det förstås du själv som är ansvarig för säkerheten. Ett tips är att anlita en säkerhetskonsult som gör en översyn och kontrollerar om det finns några säkerhetsbrister. Kanske behöver du komplettera dina dörrar och fönster med gallergrindar i markplan, installera ett nytt larm eller övervakningskameror.

Många säkerhetsbrister beror dock på mänskliga faktorer. Vet du exakt vem som rör sig i fastigheten och när? Det är viktigt att även städpersonal, vaktmästare med flera får utbildning i företagets säkerhetsrutiner och vet hur nycklar, koder med mera ska hanteras på rätt sätt.

Tänk som en inbrottstjuv

Det kan låta som ett konstigt råd, men föreställ dig att du skulle ha intresse av att ta dig in i din egen kontorsbyggnad för att stjäla utrustning eller data. Hur skulle du gå tillväga. Ser du några säkerhetsluckor som skulle gå att utnyttja? Om du upptäcker några är det viktigt att du åtgärdar dem snarast möjligt, för det är just sådana brister som professionella inbrottstjuvar letar efter.