Kategorier
Kontorsinredning Okategoriserade

Skapa kontor med mycket ljusinsläpp

De flesta kontor vill ha så mycket ljusinsläpp som det bara går. Vi vet numera att vi människor behöver ljus för att må bra. Att ha ett väl upplyst kontor har därför blivit allt viktigare. För att komma till upplysta kontor behöver vi därför stora fönster som släpper in de välbehövd solljuset. Därför är stora fönster attraktivt och många arkitekter ritar sina kontor med hela väggar som fönster, eller som går länge hela väggen, antingen vågrätt eller horisontellt. Man kan se några av de kontoren, antingen i Stockholm, tänk på kontoret där Sveriges dagblad huserar, eller där Helsingin Sanomat finn i centrala Helsingfors. Där är hela fasaden i mörkt tonade glas.

Även kontoren vittnar om tidsandan

Dagens kontor är oftast arkitektritade och vittnar därför om den tidsanda som präglade tiden för då arkitekterna ritade husen. Allra vackrast är de 1800-talshusen, med sina stuckaturen i taken och längs taklisterna, men så otroligt opraktiska. Visserligen är det högt i tak, men ofta byggde man kontoren i små rum med dålig möjlighet att värma dem. Idag bygger man så gott som enbart kontor med öppna ytor, inga väggar, endast skrivbordsskärmar som ger någorlunda avskildhet för kontorsarbetarna. Under 1900-talets början såg man mest spröjsade fönster. Väldigt vackra att titta på men opraktiska att tvätta. Under 60, och 70-talet såg vi fönster som blev allt större. De moderna fönster som vi nu ser har en annan funktion och kan till och med fungera som vägg. Allt för att släppa in så mycket ljus som det bara är möjligt.

Fönster som är lätta att tvätta

Numera vill man gärna kombinera både det estetiska och det som är praktiskt. Varför måste man välja antingen det ena eller det andra när man kan få båda delarna? Dagens sideswingfönster kan man vända nästan i 360 grader så du slipper hänga utanför när du ska tvätta utsidan av dem, samtidigt som du slipper få all fönstertvätt på insidan när du behöver öppna hela fönstret inåt. Med en enda handvridning kan du svänga hela fönstret och själva öppnandet av fönstret tar knappt någon som helst plats. Bra, eller hur?

Det som är estetiskt tilltalande

Även om fönstren är praktiska behöver man inte spara på det som är estetiskt tilltalande. Fönstertillverkarna har möjligheten att tillverka fönster nästan i vilken form som helst; spröjsade fönster, runda, långsmala, rektangulära, koniska, ja så gott som i vilken form som helst. Vill du ha gammaldags fönster är även det möjligt att beställa. Det är du som kund som väljer och du har ett stort utbud av fönster att välja mellan.

Fönster måste vara inbrottssäkra

De flesta fönster måste uppfylla kraven på säkerhet. Det ska inte vara lätt att krossa fönster för att kunna göra inbrott. Även om vi önskar stora fönster och dörrar som släpper in utsikten och solljuset måste de vara inbrottssäkra. Väljer du PVC fönster till exempel, har de en helt annan möjlighet att förbli okrossbara. De går även att tillverka i material som inte kräver lika stor underhållning som  de gamla fönster vi har varit vana med. De gamla träfönstren har alltid krävt en regelbunden underhållning. Träet ruttnade och det krävde att man bytte ut fönstrens trälister med jämna mellanrum. Ruttnade inte träet så flagnade färgen och krävde att man målade om dem. Med dagens underhållsfria fönster slipper man det underhållet. För mer information läs www.fönsterstockholm.net.