Kategorier
Kontorsliv

Slå samman verksamhet

Driver du en verksamhet i en bransch där det är hög konkurrens? Det kan vara värt att fundera på om du skulle ha nytta av att slå samman din verksamhet med ett annat företag verksamt i samma bransch. 

Tillsammans kan ni bli en starkare kraft och vinna fördelar på marknaden. Kanske har ni verksamheter som kompletterar varandra, till exempel genom att du erbjuder vissa tjänster som din konkurrent inte gör. Slår ni samman verksamheterna kan ni erbjuda ett mer komplett paket.

Kan ge besparingar

Att slå samman verksamheter kan även ge andra fördelar såsom att ni kan spara in på vissa tjänster eller att ni kan hyra ett bättre kontor tillsammans. Att bara behöva betala för en internetuppkoppling och en elräkning kan hjälpa er att spara tusentals kronor varje månad.

Ett större kontaktnät

Att samarbeta gör också att du får tillgång till din konkurrents kontaktnät och tvärt om. Fler potentiella kunder gör att företagen har en bättre chans att öka omsättningen och vinna fler marknadsandelar.

Att slå samman verksamheterna kan hjälpa er att växa till ett välkänt företag som blir ledande i er bransch istället för att ni kämpar på var för sig.

Ta hjälp med det juridiska

Att slå samman två verksamheter kräver att ni får ordentlig juridisk rådgivning för att allt ska gå rätt till. Det är viktigt att båda parter känner att de får ett avtal som de känner sig nöjda med och att alla avtal utformas enligt gällande lagar och regler.

Företagens anställda har bland annat en del rättigheter enligt LAS som måste uppfyllas när man slår ihop verksamheter och det är viktigt att du som funderar på att gå samman med ett annat företag får din andel korrekt värderad.

Ta alltid hjälp av en juridisk partner som är specialist på affärsjuridik för att vara säker på att allt går rätt till.